officeŠiandieniniame pasaulyje žmogų kasdien užlieja milžiniškas informacijos srautas ir darosi sunku atskirti patikimą informaciją nuo klaidinančios. Anot Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto analitinės žurnalistikos magistrantūros studijų programos komiteto pirmininko doc. dr. Deimanto Jastramskio būtent dėl kasdieninės informacijos lavinos žurnalistai turi labai rimtą iššūkį – kaip visą informaciją apdoroti ir paversti ją žmonėms suprantama, o tuo pačiu ir patikima?

„Žurnalisto darbas nėra vien tik paprasčiausias informacijos perdavimas – svarbu atskirti, kas yra tiesa, o kas ne, o tai padaryti nėra taip lengva. Žurnalistai dabar kasdien susiduria su didžiuliu informaciniu triukšmu, todėl jų darbas yra sunkus, reikalaujantis įvairių įgūdžių. Tačiau šis milžiniško informacijos srauto iššūkis turi ir teigiamą aspektą – žurnalistikos reikšmė ir žurnalisto darbas tapo dar svarbesnis ir reikšmingesnis nei bet kada anksčiau“, – teigia doc. dr. D. Jastramskis.

Socialiniai tinklai dabar yra prieinami visiems, todėl visa informacija, pateikiama internete, gali būti lengvai pasiekiama. Doc. dr. D. Jastramskis teigia, kad būtent tose visiems prieinamose platformose pateikiamos informacijos iškristalizavimas, įvertinimas, analizė ir kritiškumas – dalykai, kuriuos turi atlikti žurnalistas ir taip padėti žmonėms susiorientuoti, nepasimesti kasdien gaunant milžinišką kiekį informacijos.

„Pasirinkęs studijuoti analitinę žurnalistiką, studentas įgis tokių žinių, kurios yra reikalingos informacijos atrinkimui, apdorojimui, turinio parengimui pačiomis įvairiausiomis raiškos priemonėmis įvairiems kanalams“, – pasakoja doc. dr. D. Jastramskis. Jis priduria, kad šioje magistro programoje svarbios ne tik teorinės, bet ir praktinės žinios – jų studentai įgyja vykstančios praktikos metu.

Analitinės žurnalistikos studijų programoje ugdomi visų raiškų įgūdžiai – rašto, vaizdo, garso; orientuojamasi ne tik į analitiškumą, bet ir į kūrybiškumą. Programos tikslas – išugdyti informacijos rinkimo, atrinkimo, apdorojimo ir pateikimo analitiką ir informacijos rengėją – universalų žurnalistą. „Jeigu žmogus nori būti naudingas visuomenei ir atlikti analitinę informavimo funkciją, analitinės žurnalistikos studijų programa jam puikiai tinka“, – įsitikinęs doc. dr. D. Jastramskis.

Prie programos tobulinimo nuolat prisideda ir socialiniai partneriai – atstovai iš žiniasklaidos pasaulio. „Su jais yra palaikomas nuolatinis ryšys: komunikuojama, diskutuojama apie naujas galimybes, kaip prie programos tobulinimo gali prisidėti ir patys studentai, stengiamasi atsižvelgti ir į pačių studentų norus, interesus. Tokiu būdu mes galime užtikrinti, kad analitinės žurnalistikos studijų programa bus moderni, atitinkanti šiandienines tendencijas ir pritraukianti motyvuotų studentų, kuriuos domina analitinis darbas su informacija“,– džiaugiasi doc. dr. D. Jastramskis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos