EUVilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakultetas kartu su VU Istorijos fakulteto, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos fakulteto mokslininkais bei Lietuvos istorijos instituto tyrėju įgyvendina iš Europos regioninės plėtros fondo lėšų finansuojamą projektą „Urbanizuotų vietovių paveldo automatinis monitoringas panaudojant 3D vaizdo technologijas“.

Projekto metu siekiama sukurti urbanistinio paveldo efektyvaus, sistemiško monitoringo inovatyvius metodus bei metodikas ir programinę įrangą, vykdančią automatinį monitoringą ir jo duomenų analizę, panaudojant 3D vaizdo skenavimo ir dirbtinio intelekto technologijas.

Dažnai netgi finansiškai pažengusiose šalyse kultūros paveldo sektorius stokoja žmogiškųjų, technologinių ir finansinių resursų, kurie yra gyvybiškai svarbūs kultūros paveldo apsaugos sėkmingam įgyvendinimui. Tokia situacija suponuoja poreikį kurti pažangias, efektyvias ir sąlyginai nebrangias technologijas, kurios padėtų efektyviai stebėti ir analizuoti kultūros paveldo būklę ir jos raidą. Projekto metu sukurta technologija padės ne tik žymiai efektyviau atlikti nekilnojamojo paveldo monitoringą, bet ir vykdyti plačius mokslinius tyrimus automatinio 3D vaizdo ir šiuo metu sparčiai besivystančio dirbtinio intelekto srityje, dėmesį sutelkus į saugomas teritorijas, paveldo objektus ir kitus baigtinius šalies kultūros, prestižo ir žinių šaltinius.

                                                                 

Pagrindiniai projekto tyrimo grupės nariai:

VU Istorijos fakulteto prof. dr. (HP) Albinas Kuncevičius (Mokslinio tyrimo vadovas);

VU Komunikacijos fakulteto prof. dr. Rimvydas Laužikas;

VDU Informatikos fakulteto doc. dr. Darius Amilevičius;

Lietuvos istorijos instituto doktorantas Ramūnas Šmigelskas;

VU Komunikacijos fakulteto doktorantas Tadas Žižiūnas.

Projekto laikotarpis: 2018 m. sausio 8 d. – 2022 m. sausio 7 d.

 

Projektas finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo lėšų.

 

VU ES strukturiniai fondai logo

2014–2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programos  priemonės 01.2.2-LMT-K-718 „Tiksliniai moksliniai tyrimai sumanios specializacijos srityje“ veiklos „Aukšto lygio tyrėjų grupių vykdomi moksliniai tyrimai“ tikslas – plėtoti taikomąsias žinias, prisidedančias įgyvendinant mokslinių tyrimų ir eksperimentinės (socialinės, kultūrinės) plėtros ir inovacijų raidos (sumanios specializacijos) krypčių prioritetus, ir skatinti mokslo ir studijų institucijas vykdyti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės (socialinės, kultūrinės) plėtros) veiklas, turinčias komercinį potencialą.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos