mini As esu Etmes EveIšleista simonaitistikos šaltinių publikacija – knyga Aš esu Etmės Evė : Ieva Simonaitytė amžininkų liudijimuose. Liudijimus užrašė, rinkinį sudarė ir parengė leisti Domas Kaunas.

Ieva Simonaitytė (1897–1978) ‒ viena žymiausių XX amžiaus lietuvių rašytojų, savo kūriniuose talentingai įamžinusi Mažosios Lietuvos krašto tragišką likimą ir jo gyventojų ‒ lietuvių etninį savitumą. Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintoje Rašytojos gimimo 120-ųjų metinių minėjimo programoje buvo numatyta parengti ir išleisti atsiminimų knygą Aš esu Etmės Evė. Ją sudaro 1978–1983 m. užrašyti 57 asmenų liudijimai apie I. Simonaitytės gyvenimo kelią, būdą ir kūrybą. Knygoje taip pat skelbiamos archyvinės nuotraukos ir kai kurie dokumentai. Veikalas parengtas kaip mokslinė simonaitistikos šaltinių publikacija. Jos paskirtis ‒ įprasminti socialines ir kultūrines naujoves pralenkusios garsios asmenybės kūrybinių idėjų tęstinumą.

Knygos paskirtis yra ir simbolinė, ir tikslinė. Simbolinė paskirtis – padėti išvengti klaidų statant Rašytojos monumentą ne iš materialiųjų ir ne iš kitų tvariųjų medžiagų. Knygos rengėjo sumanymu, ji turi talkinti kolektyvinės atminties telkimui ir gyvybingumo skatinimui. Ievos Simonaitytės asmenybė, kūryba ir visa, kas susiję su jos vardu, gali ir privalo šiandieniam pasauliui byloti apie lietuvių tautą ir Valstybę, liudyti jos išskirtinumus, istoriją ir dabarties interesus, pozityviai pristatyti kūrybines galias ir dvasines vertybes.

Knygos tikslinė paskirtis – pažintinė. Ji galėtų padėti kiekvienam palyginti liudytojų matymus ir tai, kas jau žinoma, patikimiausiu keliu priartėti prie Rašytojos, gebėti atsijoti įžymių asmenų gyvenimo tikrovę nuo lydinčių gandų, pigaus mėgavimosi kai kuriais nežinia dėl ko iš kasdienybės ištrauktais originalaus charakterio arba jausmo proveržiais, atpažinti amžininkų asmeninių interesų konflikto sukelto pavydo ir ambicijų konkurencijos apraiškas.

Rengėjui labai norėtųsi, kad knyga, išėjusi į viešą kelią, būtų ypač aktuali dabartiniams Klaipėdos krašto gyventojams – naujiesiems kraštiečiams, šiuolaikiniams Europos kultūros reprezentantams, atsakingiems už istorinės žemės ateitį, Aukštujų Šimonių likimo, Viliaus Karaliaus, visos kūrybos vertintojams iš dvidešimt pirmojo amžiaus atstumo padėtų suvokti jiems likimo skirtos Autorės dydį ir ne tuščiomis rankomis pasitikti jos 125-ąją sukaktį.

 

Knygos leidimą iš dalies finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Išleido Akademinė leidyba.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos