sharp logoKF mokslininkai dalyvavo SHARP konferencijoje Antverpene (Belgija).

VU KF mokslininkai nuo 2000-ųjų dalyvauja Tarptautinės autorystės, skaitymo ir leidybos istorijos draugijos (The Society for the History of Authorship, Reading and Publishing – SHARP) konferencijose. Tai pasaulinė knygotyrininkų draugija, vienijanti gana plataus profilio mokslininkus, tiriančius knygos istoriją. Draugijos konferencijos vysta kasmet, pamečiui Europoje ir kituose žemynuose.

Antverpene vykusios konferencijos „SHARP 2014“ tema – „Knygos religija“ (Religions of the Book). Religija buvo suprantama plačiąja prasme, konferencijos pranešimuose nagrinėtos ne tik religinių knygų leidybos, jų funkcionavimo visuomenėje, skaitymo temos, įvairių konfesijų knygų produkcijos ir jų sklaidos, bet ir skaitytojų, autorių ir teksto santykio, religinės cenzūros, ikonografijos ir kiti klausimai. Knygos religija traktuota ir visai metaforiškai, tad konferencijoje netrūko pranešimų apie bibliofiliją kaip religiją, kulto knygas, knygą kaip šventą daiktą ir panašia tematika.

Konferencijoje dalyvavo apie 250 pranešėjų iš 29 šalių, buvo perskaityta apie 200 pranešimų plenariniuose posėdžiuose ir dešimtyje teminių sekcijų. Lietuvai atstovavo KF prof. dr. Aušra Navickienė, skaičiusi pranešimą „Modernybės link: religinių knygų leidyba Lietuvoje XIX mažiaus pirmoje pusėje“, doc. dr. Alma Braziūnienė („Bibliofilija kaip religija: XX amžiaus Lietuvos bibliofilijos istorijos pagrindu“) ir VU Filologijos fakulteto Greimo studijų centro prof. dr. Paulius Subačius („Geriausia iki“ patriotinei poezijai: dievinamų autorių (po)kolonijiniai likimai“).

Doc. dr. A. Braziūnienė taip pat dalyvavo Antverpeno universiteto organizuotuose Vasaros kursuose (jie veikė kaip konferencijos programos dalis) – praktiniuose seminaruose senosios knygos tyrimo, raidos ir sklaidos klausimais. Seminarai vyko Hendriko Consciense’o paveldo bibliotekoje ir Plantino–Moretų muziejuje.

Konferencijos šeimininkai buvo Antverpeno universiteto taip pat Flandrijos knygos istorijos draugijos, Plantino–Moretų muziejaus, Hendriko Consciense’o paveldo bibliotekos ir kitų institucijų atstovai. Konferencijos proga Antverpene buvo specialiai parengtos ir atidarytos parodos „Šventos knygos, šventos vietos“ (Antverpeno parodų centre „MAS“ ir Hendriko Consciense’o paveldo bibliotekoje), „Neįgyvendintas sumanymas: Balthasaro Moreto poliglotų Biblija“ (Plantino–Moretų muziejuje). Antverpenas įrodė, jog visada buvo ir tebėra vienas svarbiausių knygos miestų pasaulyje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos