petreikiodisT. Petreikis apsigynė disertaciją.

Tomas Petreikis sėkmingai apsigynė daktaro disertaciją „Regioninės knygos kultūra Žemaitijos knygos 1905–1944 m. pavyzdžiu“.

Atlikto tyrimo objektas – regioninė knyga kaip integralus Žemaitijos regioninės ir lietuvių nacionalinės knygos kultūros reiškinys. Disertaciniu darbu siekta konceptualizuoti regioninės knygos kultūros tyrimo prieigą ir ja remiantis nustatyti 1905–1944 m. Žemaitijos knygos kultūros regioniškumą ir integralumą besikuriančioje nacionalinėje lietuvių knygos kultūroje.

Modernybės epochoje kultūrinių regionų integracija į valstybę ir regionų bendruomenių integracija į naciją bei šių teritoriškai ir etniškai suvokiamų darinių išlikimas iš dalies yra paremtas dokumentine komunikacija.

Knygos atspindi regiono bendruomenės teigiamą santykį su naująja nacionaline ir senąja regionine tapatybe. Šis santykis galėjo būti didesnis, jei politinis Lietuvos valstybės elitas būtų įstengęs sudaryti tinkamesnių sąlygų spartesnei regiono kultūros, ekonomikos ir politikos raidai. Dėsninga, kad regiono bendruomenės dalyvavimas knygos versle buvo adekvačiai proporcingas regioninės kultūros plėtrai, todėl kiekviena leidybinė iniciatyva pirmiausia kėlė regiono kultūrą, o tik vėliau jos brandesnė dalis galėjo turėti įtakos ir lietuvių nacijos poreikių raidai.

Disertacijai vadovavo prof. Dr. Domas Kaunas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos