mini Inkunabulu paveldasIšleista Komunikacijos fakulteto docentės Almos Braziūnienės mokomoji knyga „Inkunabulų paveldas Lietuvoje ir pasaulyje“.

Ši knyga sumanyta kaip lengvai prieinamos, glaustos informacijos apie spaudos pirmagimius – XV amžiuje Europoje spausdintas knygas – šaltinis. Šias knygas vadiname inkunãbulais (lot. incunabula, -orum, n – vystyklai, lopšys). Dar XVII amžiuje Europoje atsiradęs dėmesys inkunabulams nemąžta ir dabar. Kelis šimtus metų jie buvo ir iki šiol tebėra įvairių šalių knygos istorikų mokslinio domėjimosi objektas, juos, kaip ypatingas knygas, jau XVII amžiuje pradėjo rinkti, o nuo XVIII amžiaus (ypač) ir iki šiol kolekcionuoja viso pasaulio bibliofilai. Inkunabulų kainos antikvarinėse parduotuvėse ir aukcionuose daug aukštesnės nei kitų leidinių, taigi inkunabulai, kaip paveldo objektas, yra ir tam tikra patikima finansinė investicija.

Leidinyje aptariami inkunabulų telkiniai Lietuvoje, jų raida. Pasakojama apie pirmąjį Lietuvos inkunabulą – Martyno „Agendą“ (1499), lituaninį inkunabulą – H. Schedelio „Kroniką“ (1493), kitus svarbius mums inkunabulus, didžiausius jų telkinius pasaulyje, J. Gutenbergo 42 eilučių Biblijos egzempliorių sklaidą. Knygoje pabrėžiama dokumentinio paveldo, kaip UNESCO itin globojamos paveldo rūšies, reikšmė, inkunabulai iškeliami kaip specifinio ir svarbaus tokio dokumentinio paveldo dalis.

Puikaus dizaino ir poligrafinės kokybės knyga neabejotinai sudomins ir gausesnę auditoriją: bibliofilus, antikvarinės prekybos ir atminties institucijų darbuotojus, taip pat visus, kuriems artima senoji knyga ir jos paveldas.

Išleido Akademinė leidyba.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos