mini studentu parodaLapkričio 29 dieną Vilniaus universiteto Komunikacijos ir Teisės fakultetų pirmame aukšte buvo atidaryta neeilinė paroda „Dailės parafrazė komunikacijos tema“. Studentai pristatė sovietmečio Lietuvos dailininko Vinco Kisarausko eskizus, kurie buvo sukurti 1974 metais spektakliui „Edipas karalius“.

Tai yra išskirtinė paroda, kuri viešumos laukė daugiau nei 40 metų. Pagrindinis tikslas yra parodyti menininko pranešimą, verčiantį suabejoti tradicinėmis meno vertybėmis, standartiniu pasaulio supratimu.

Vincas Kisarauskas (1934 – 1988) yra vienas iškiliausių sovietmečio Lietuvos dailininkų, laikomu pažangiausiu radikalios (pots)modernizmo krypties atstovu. Tai išskirtinė asmenybė, kurios menas buvo sunkiai suvokiamas, su visai kitokiomis meno vertybėmis. Visi jo eskizai skelbia negailestingą savigriovą ir nesitaikstymą su tuo, kas primena vienodumą. Pats autorius juos kūrė ne ant tuščio popieriaus lapo, o ant savo paties ištaisinėto teksto apie M. K. Čiurlionį mašinraščio puslapių, straipsnių apie fotografiją iš užsienietiško žurnalo, ant savo vaikų piešinių, Vilniaus V. Kapsuko universiteto mokslinės bibliotekos Grafikos kabineto blankų. Vilniaus universiteto bibliotekos Grafikos kabinete iki šiol saugomi šie teatro scenos taip ir nepamatę kūriniai.

Iš tikrųjų, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Kūrybos komunikacijos antro kurso studentai gavo rimtą užduotį, besimokant Dailės ir dizaino įvado discipliną. Jiems teko  suorganizuoti ir atidaryti jiems visiškai kitokio pobūdžio parodą. Tokia paroda buvo organizuojama pirmą kartą, o, svarbiausia, pirmą kartą tokioje netradicinėje keistos formos stiklinėje patalpoje, todėl tai buvo iššūkis, su kuriuo buvo puikiai susitvarkyta. Kaip sako pagrindinė šios parodos organizatorė Rugilė Navickaitė: „Tai buvo pirmas blynas, bet tikrai ne prisvilęs“. Organizavimas iš tikrųjų labai sunkus ir sudėtingas darbas, todėl daryti viską reikia ne vienam, o įtraukti ir pasitikėti kitais žmonėmis, tai reikalauja tikslios, aiškios ir nuolatinės komunikacijos. Taigi, komunikavimas su kitais buvo sudėtinga užduotis, bet parodos rezultatas ir įgyvendintos vizijos, jas matant gyvai, skambant saksofono garsams, žiūrovus skatino iš arčiau apžiūrėti ir patyrinėti neįprastus Vinco Kisarausko scenografijos eskizus.

Paroda vyksta Vilniuje Saulėtekio al. 9, I rūmuose, I aukšto buvusiame knygynėlyje šalia jungtinių rūmų. Studentai skiria parodą Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto 25-mečiui. Parodą aplankyti galite iki gruodžio 13 d.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos