kankiniai bernardinaiKviečiame į VU KF Muzeologijos katedros docento Dr. Juozapo Blažiūno viešą paskaitą „Apie vienuolius bernardinus Polocko mieste kankinių mirtimi pražuvusius“.

Paskaita vyks 2016 m. lapkričio 30 d. 19:30 val. UMI galerijoje „Kalnas“ (Krivių g. 10, Vilnius, Lithuania).

Pranešėjas: dr. Juozapas Blažiūnas, VU komunikacijos fakulteto muzeologijos katedros docentas, Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius.

 

Santrauka

Polocko gatvė Užupyje yra senasis kelias į Polocko miestą, kuris tik 255,5 km. nutolęs nuo Vilniaus. Kadaise buvęs vienas iš svarbiausių LDK „Rytų misijos“ miestų, dabar pamirštas ir istorikų, ir keliautojų.

Paskaitoje bus aptariamos bendros istorinės tendencijos, lėmusios bernardinų konvento įkūrimo aplinkybes Polocko mieste ir sąsajos su Vilniaus bernardinų konventu. Remiantis įvairių šalių moksline literatūra ir įvairiakalbiais šaltiniais, bus nagrinėjamos galimos politinės ir istorinės aplinkybės, kurios galėjo lemti Maskvos kariuomenės bandymus pulti Polocko miestą 1514 m. ir užėmimą 1563 m.

Atsižvelgiant į tai, kad nagrinėjama tema nėra plačiau tyrinėta, bus pateikiami įvairių laikotarpių rašytinių šaltinių ir „Kankinių“ knygų ištraukos, kuriose paminėti tragiškai žuvę Polocko bernardinų konvento vienuoliai.

Bus pristatoma ir aptariama negausi ikonografija, skirta Polocko bernardinų vienuolių kankinystės įamžinimui.

Paskaitos pabaigoje galimos diskusijos apie kankinystės bei kankinio sampratas krikščioniškajame pasaulyje.

https://www.facebook.com/events/411090595945889/?active_tab=about

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos